Hírek

Jön a Cégkapu

vissza a hirekhez

Újabb regisztrációs kötelezettség cégeknek

Jön a Cégkapu a céges kommunikációhoz, ügyintézéshez2018. január elsejétõl indul a Cégkapu, de regisztrálni most kell.


Az e-ügyintézési törvény 2018. január 1-jétõl teszi kötelezõvé az elektronikus ügyintézést a gazdálkodó szervezetek számára, ezért már most – 2017. július 3-án 14 órától 2017. augusztus 30-ig– regisztrálhatnak a cégek a cégjegyzékbe.


Az Ügyfélkapuhoz hasonló Cégkapun keresztül fogják a hivatalok a kapcsolatot tartani a cégekkel, alapítványokkal, gazdálkodó szervezetekkel online módon. Dokumentumokat küldhetnek, fogadhatnak, így személyes ügyintézés nélkül, kényelmesebben és gyorsabban intézhetik a cégügyeiket. Pl. A céges autó utáni közterületi vagy közúti büntetés is elektronikusan fog érkezni, stb.


A regisztrációt az e-ügyintézési törvény alapján augusztus végéig kell elvégezni, a törvény azonban egy átmeneti felkészülési idõszakot biztosít, így ez 2017. december 31-ig hátrányos jogkövetkezmények nélkül tehetõ meg.


Az illetékes hatóságok 2018. január 1-jétõl jogosultak lesznek a törvényességi felügyeleti eljárás vagy hatósági ellenõrzés megindítására azon gazdálkodó szervek esetében, amelyek nem regisztráltak.


Az egyéni vállalkozók továbbra is az ügyfélkapu szolgáltatással jogosultak az elektronikus kapcsolattartásra, ebbõl adódóan a regisztrációs kötelezettség ezt a kört nem érinti.


Sütõné Harasta Krisztina


okleveles közgazdász


mérlegképes könyvelõ


adótanácsadó


 vissza a hirekhez