Hírek

2016-tól bõvül a foglalkoztatottak bejelentésével érintett adatok köre

vissza a hirekhez

Bõvül a munkavállalók bejelentésével kapcsolatos adatok köre.

2016.01.04. 09:53 Forrás: www.adozasrolerthetoen.blog.hu leitnerleitner


2016. január 1-jétõl bõvült azoknak az adatoknak a köre, amelyekrõl a munkáltatóknak és a kifizetõknek az általuk foglalkoztatott biztosítottakra vonatkozóan bejelentést kell tenniük a NAV felé.A foglalkoztatottak bejelentésére szolgáló nyomtatványon (’T1041/’1041INT) - a korábbi bejelentéssel érintett adatkörön kívül (biztosított neve, születési ideje, adóazonosító jele, biztosítási jogviszony kódja, kezdete, vége, szünetelése, heti munkaidõ, FEOR-szám) - kötelezõ megadni a biztosított (munkavállaló) végzettségét, szakképzettségét, szakképesítését, illetve az ezt igazoló okiratot kibocsátó intézmény nevét és az okirat számát is.


A biztosított adatait a NAV automatikusan tovább fogja küldeni az állami szakképzési és felnõttképzési szerv (NSZFH) pályakövetési nyilvántartásának.


Ugyan a jogszabályszövegbõl nem derül ki egyértelmûen, de nyomtatvány kitöltési útmutatója alapján csak a 2016-os új bejelentéseknél kell a szabályt alkalmazni.


Fontos, hogy a bejelentési kötelezettség és így az erre vonatkozó fenti változás nem csak a munkáltatókat, hanem a „kifizetõket” is érinti, így pl. az olyan vállalkozásokat, akik megbízásos jogviszonyban foglalkoztatnak magyar biztosítottat, vagy olyan külföldi vállalkozásokat, akik magyar biztosítottat foglalkoztatnak akár megbízásos, akár munkaviszonyban, továbbá azokat is, akik Tbj. 56/A. § szerinti önfoglalkoztatóttként kötelezettek a bejelentésre.


A könyvelõ, bérszámfejtõ, HR-s, tanácsadó kollégáknak javasoljuk, hogy mielõbb készítsék fel a belsõ rendszerüket a fenti változásra (pl. frissítsék az adatbekérõ dokumentumaikat a képesítésre vonatkozó adatokkal).vissza a hirekhez