Hírek

Az utolsó napra marad az önadózás

vissza a hirekhez

Kálmán Veronika: Az utolsó napra marad az önadózás.

2015.05.19. 12:49 Forrás:www.adozasrolerthetoen.blog.hu leitnerleitner


Statisztikák szerint az emberek nagy része halasztja a személyi jövedelemadó bevallásának elkészítését és benyújtását az utolsó napokra. Bár cikksorozatunkban korábban kitértünk a személyi jövedelemadóról szóló bevallás elkészítésének különféle módjaira, a halogatóknak azonban már csak az önadózás marad az egyetlen lehetõség, bevallásukat saját maguknak kell elkészíteniük és beadniuk. Cikkünkben nekik szeretnénk segíteni.Önadózás


A normál szabályok szerinti önadózást, azaz a személyi jövedelemadó bevallás saját elkészítését és benyújtását bárki választhatja. Azoknak kötelezõ, akik az egyszerûsített bevallási feltételeknek nem felelnek meg. Az önadózás egyik módja lehet az adónyilatkozat.


Szja-bevallás elkészítése (adóbevallás adóhatósági közremûködés nélkül)


Az adóhatóság közremûködése nélküli önadózás esetén a munkáltató egyetlen kötelezettsége, hogy 2015. február 2-ig a munkavállaló részére kifizetett munkabérrõl, illetve levont adóelõlegekrõl összesítõ nyilatkozatot (M30 nyomtatvány) és a járulékokról igazolást adjon. Ez a kötelezettség egyébként fennáll minden más bevallás esetén is.


A fenti igazolás alapján a munkavállaló elkészíti a személyi jövedelemadóról és kapcsolódó járulékokról szóló bevallását (1453 számú bevallás), és 2015. május 20-ig benyújtja az adóhatósághoz papír alapú nyomtatványon vagy elektronikus úton az Ügyfélkapun keresztül. (A nyomtatvány letölthetõ: www.nav.gov.hu oldalról.)


Adónyilatkozat („söralátét”)


Az adózó 2015. május 20-ig adónyilatkozat (1453ADÓNYILATKOZAT) formájában is teljesítheti személyi jövedelemadó-bevallási kötelezettségét az alábbi adatok megadásával:Ennek azonban komoly feltételei vannak: személyi jövedelemadójának bevallására csak az használhatja a söralátétes formát, aki 2014-benAkit ez a lista elbizonytalanít, érdemes megnéznie a munkáltatótól kapott összesítõ nyilatkozatát (M30-as nyomtatványt), amelyen a munkáltató köteles a magánszemélyt tájékoztatni arról, hogy az adónyilatkozatot a rendelkezésére álló adatok alapján a magánszemély választhatja-e vagy sem.


A bevallást kitöltése és benyújtása után, nagyon fontos az adókötelezettségek rendezése is.vissza a hirekhez