Hírek

Adminisztrációval az adócsalás ellen

vissza a hirekhez

Dr. Menczel-Kiss Gellért: Adminisztrációval harcolunk az adócsalás ellen

 

2015.02.18. 15:41 leitnerleitner

Forrás:adozasrolerthetoen.blog.hu

Az online pénztárgépek, az e-útdíj és az EKÁER mind olyan rendszerek, melyek a valós gazdasági folyamatokról szolgáltatnak hatalmas mennyiségû információt az állam és az adóhatóság részére. A 2015-ös adócsomag ezen a téren is változást hozott.

A vállalkozások forgalmukról áfa-bevallásukban, EU-s tevékenységünkrõl pedig az azt kiegészítõ úgy nevezett összesítõ jelentésben, valamint az Intrastat adatszolgáltatásban adnak számot.

A belföldi áfa összesítõ jelentések bevezetését az államháztartás bevételeinek növelésén túl a feketegazdaság fehérítésével, valamint a kockázatos számlázási láncolatok felderítésével indokolták.

A 2015-ös adócsomag ezen a téren is változást hozott, hiszen:

Mindazonáltal kétségtelen, hogy ez a változás is az adózók adminisztrációs terheinek növekedését és az adóhatóság információs bázisának szélesítését eredményezi.

Bár ez nem egyezik meg az Európai Unió áfa-rendszerében elõirányzott egyszerûsítési törekvésekkel, korántsem példa nélküli a Közép-európai régióban. A belföldi összesítõ jelentéshez hasonló bevallási rendszer például Szlovákiában és Csehországban is érvényesül, ráadásul szomszédainknál a bejelentési kötelezettség minden egyes számlára kötelezõen kiterjed.vissza a hirekhez