Hírek

Munkáltatói személyi jövedelemadó bevallás elkészítése 2014

vissza a hirekhez

Kálmán Veronika: A munkáltatóknak február 12-ig kell jelenteniük, hogy mely munkavállalójuknak készítik el az adóbevallását

2015.02.10. 14:18 Forrás: leitnerleitner

Amennyiben azt a munkáltató felajánlotta, a magánszemélynek 2015. február 2-ig kellett dönteniük arról, hogy szeretnék-e, ha 2014-es személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulékaikat helyettük a cégük vallja be. A munkáltatónak pedig 2015. február 12-ig, e hét csütörtökig kell jelentenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, hogy kik azok a munkavállalók, akik 2014-re a munkáltatói adómegállapítást választották.

Amennyiben a munkáltató vállalja az adó megállapítását, a munkáltató által kitöltött adóbevallás a jogkövetkezmények szempontjából a magánszemély bevallásának minõsül. A felelõsség tehát továbbra is az adózóé.

A magánszemélynek, ha a bevallással cégét bízta meg, nincs más dolga, mint átadni az idõközben hozzá megérkezett igazolásokat. Ennek határideje 2015. március 20.

A dokumentumok alapján a munkáltató állapítja meg az adót, errõl igazolást ad a munkavállalónak, majd 2015. május 20-ig elektronikus úton beadja a bevallást az adóhatósághoz.

A könnyített eljárásnak azonban feltételei vannak: a munkáltatói adóbevallást csak az választhatja, aki 2014-ben bérjövedelem mellett csak adóköteles társadalombiztosítási ellátásból, családtámogatási ellátásból, önkéntes tartalékos katonai szolgálat jogcímén, munkanélküli járadékból vagy belföldrõl származó nyugdíjból szerzett jövedelmet. Évközi munkahelyváltás esetén a korábbi munkáltató/k által kiállított igazolásokat is át kell adni az adómegállapításhoz.

Azok is kérhetik a munkáltatói adómegállapítást, akik adókedvezményt érvényesítenek (pl. biztosítás, önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozat), és az adó 1+1%-ról is rendelkezhet az adózó.



vissza a hirekhez