Hírek

Bõvül a kapcsolt vállakozások köre!

vissza a hirekhez

Január 15-ig kell bejelentkezniük az új adótörvények értelmében a kapcsolt vállalkozássá váló cégeknek a NAV-nál

2015.01.07. 15:37 Forrás:adozasrolerthetoen.blog.hu

 

2015-tõl bõvül a kapcsolt vállalkozások köre, mivel ezentúl nemcsak az azonos tulajdonosi körbe tartozó cégek tartoznak ide, hanem azok is, ahol „csak” az ügyvezetés egyezik meg. Ennek köszönhetõen az eddiginél szélesebb kört fognak érinteni a transzferárakra vonatkozó adminisztrációs kötelezettségek és vizsgálatok. Azoknak, akik a jogszabály-módosítások miatt kerültek be a kapcsolt vállalkozások körébe 2015. január 15-ig kell ezt bejelenteniük az adóhatóságnál.

 

 

A 2015-tõl érvényes szabályozás jelentõsen kibõvítette a kapcsolt vállalkozások fogalmát. Az új meghatározás értelmében már nem csak azok a társaságok minõsülnek kapcsolt vállalkozásnak, amelyek azonos tulajdonosi körbe tartoznak, hanem azok is, amelyek csak ügyvezetésükben egyeznek meg.

 

Mivel az adóhatósági vizsgálatok során ellenõrzik, hogy az adózó eleget tett-e a kapcsolt vállalkozással kötött ügyletekre vonatkozó bejelentési kötelezettségének, ezt nem szabad elmulasztani. Ezt az erre rendszeresített nyomtatványon, elektronikus úton tehetik meg az érintettek. Gyakorlatilag azoknak a kapcsolt vállalkozásoknak az adatait kell megadni, akikkel valóban üzleti kapcsolatban állunk, vagyis jelenleg is folyamatban vannak tényleges tranzakciók. Ha éppen nincs ilyen, csak a késõbbiekben jön létre, akkor a tranzakció megvalósulása után 15 napon belül kell majd bejelenteni. Érdemes figyelmet fordítani a látszólag adminisztratív jellegû hiba elkerülésére, mivel a mulasztást 500 ezer forintig terjedõ mulasztási bírsággal szankcionálhatja az adóhatóság.

 

A bejelentés adminisztrációs kötelezettségén túl azonban nehezebb feladatok is várnak az új kapcsolt vállalkozásokra. Hiszen míg az egymástól független üzletfelek lényegében szabadon árazhatják be ügyleteiket, és nyilvántartási kötelezettségük sincs, a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott „belsõ” árakat, vagyis a transzferárakat ár-kiigazítási és transzferár-nyilvántartási kötelezettség terheli. Amennyiben a „belsõ” ár nem felel meg a piacon szokásos árszintnek, akkor ezt ki kell igazítani. Például, ha egy társaság anyavállalatától a piacon szokásos mértékhez képest jelentõsen drágábban szerez be készterméket, a leányvállalat társasági adóalapját meg kell növelni a különbözet összegével. Ráadásul az alkalmazott transzferárat bizonyos kivételektõl eltekintve transzferár-nyilvántartással kell alátámasztani, amely jelentõs idõ- és költségteher az adózók számára.vissza a hirekhez