Hírek

Kötelezõ adatok bejelentése a cégnyilvántartásba

vissza a hirekhez

2013. február 1-ig minden vállalkozás köteles bizonyos adatokat bejelenteni a Cégbíróság felé.

2013. február 1-ig minden vállalkozás köteles bizonyos adatokat bejelenteni a Cégbíróság felé.

 

Szerzõ: Sütõné Harasta Krisztina, Forrás: Saját forrás, 2012.12.11.

 

Azoknak a cégeknek, akik 2012. március 21-e elõtt alakultak, kötelezõ biztonyos adatokat újból bejelenteni a cégnyilvántartásba. Azokat a cégek, amelyeket 2012. március 21-t követõen alakultak vagy módosítottak, valószínû, hogy már az új kötelezõ adatbejelentésnek eleget tettek.

 

2012. március 21-ét megelõzõen nem volt lehetõség arra, hogy a most kötelezõ adatok mindegyikét bejelentsék a cégek a cégnyilvántartásba, mert ezt a cégbíróságok korábban nem is tudták kezelni. (Ezt a hibát fizetik meg most a cégek.) Ezek az adatok az adott cégben szereplõ magánszemélyek, és vezetõ tisztségviselõk adatai, úgymint adóazonosító, illetve a születési adatok.

Emellett kötelezõen be kell benyújtani a cégek székhely használatát igazoló okiratait, ha korábban még nem került benyújtásra a Cégbíróságra. Ugyanez vonatkozik a telephely és fióktelep használatára is.

Aki nem tesz eleget a kötelezõ adatok bejelentésének, büntetésre számíthat, ez akár 900.000 forintig terjedõ bírság is lehet.

 

Ha csak a kötelezõ módosításokat kell elvégezni a társasági szerzõdésben, az illeték és közzétételi díj mentes, csak ügyvédi költséggel jár. Ellenben ha más módosításra is sor kerül, akkor már a teljes módosítási díjat illetékkel és közzététellel együtt meg kell fizetni.vissza a hirekhez