Hírek

Vagyonosodási vizsgálatok

vissza a hirekhez

Vagyonosodási vizsgálatok

Bekeményít az adóhatóság - izzasztó vizsgálatokra számíthatunk

 

Forrás: 2013.03.07 13:00, : Napi Gazdaság (http://napi.hu/)

 

A korábbiaknál jóval "izzasztóbb" vagyongyarapodási vizsgálatokra számíthatunk az idén, mivel a jogszabályváltozások leszûkítik a védekezési lehetõségeket és jelentõsen megkönnyítik az adórevizorok dolgát - hívja fel a figyelmet RSM DTM Hungary Zrt. A magánszemélyek banki adatai például ugyanolyan könnyen és gyorsan elérhetõk lesznek az adóhatóság számára, mint az ingatlan- és gépjármû-nyilvántartás adatai.

 

Idén már nehezebben tudják bizonyítani a vagyongyarapodási vizsgálatok alá vont magánszemélyek, hogy nem titkoltak el jövedelmet az adóhatóság elõl, mivel több jogszabályváltozás is könnyíti az adóellenõrök munkáját. Egyrészt 2013 júliusától az adóhatóság az eddigieknél jóval könnyebben és gyorsabban juthat a vizsgált magánszemélyekkel kapcsolat banki adatokhoz. A pénzintézetek elektronikus megkeresésével az adóhatóság nagyon gyorsan birtokába jut majd azoknak a bankadatoknak, amelyek az ellenõrzés egész menetét döntõ mértékben befolyásolhatják - írja közleményében az adótanácsadó cég.

 

Az ilyen típusú ellenõrzések eddig sokkal inkább az ismeretlen eredetû vagyonok feltérképezésérõl szóltak, mostantól viszont már gyakrabban kell konkrét tranzakciókról számot adniuk a vizsgálati alanyoknak - mondta Fekete Zoltán Titusz, az RSM DTM Hungary Zrt. adómenedzsere. - Ráadásul az ellenõrzésekre való kiválasztás hatékonyságát növeli majd, hogy a megkeresésre az ellenõrzés megindítása elõtt is lehetõség lesz, így a magánszemélyek banki adatai gyakorlatilag úgy lesznek elérhetõk az adóhatóság számára, mint mondjuk az ingatlan- vagy a gépjármû-nyilvántartás adatai.

 

Kevésbé tud védekezni a vizsgált személy

 

Ugyanakkor jelentõsen leszûkül a vizsgált személyek által felhasználható bizonyítékok köre. Egy 2006-os törvénymódosítás következtében ugyanis a kötött bizonyítási rendszer lép életbe azokban az esetekben, ha a magánszemély vagyonosodásának forrásaként olyan fedezetet jelöl meg, amelyet 2006. szeptember 15. után szerzett. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vizsgálat alá vont magánszemélyek nagyon nehezen tudják majd bizonyítani vagyonuk eredetét, mivel jelentõsen leszûkül a felhasználható bizonyítékok köre - magyarázza Fekete Zoltán Titusz.

 

A kötött bizonyítási rendszer azt jelenti, hogy az elévülési idõn kívüli jövedelemszerzés forrásának, a szerzés tényének és idõpontjának igazolása csak közhiteles nyilvántartás, jogerõs bírósági vagy hatósági határozat, illetve egyéb közokirat, bankszámlakivonat adatai szolgálhatnak. A 2006. szeptember 15. elõtti vagyonszerzés esetében a szabad bizonyítási forma marad érvényben, tehát a jövedelem megszerzésnek bizonyítására elviekben bármilyen bizonyítási eszköz, tanúvallomás, nyilatkozat, magánokirat is felhasználható.

 

Az amúgy is nagyon bonyolult és komplex vizsgálati típusra eddig is az volt a jellemzõ, hogy az eljárás végkimenetelét akár kisebb hibák, rosszul értelmezett kijelentések is eldönthették - mondja Fekete. Bármilyen szigorúak is a vagyonosodási vizsgálatok, a megfelelõ és szakszerû egyéni adótervezéssel elkerülhetõ a komoly, akár nagyobb összegû adó-megállapítással is fenyegetõ vita kialakulása az adóhatósággal.

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nemrég nyilvánosságra hozott 2013-as ellenõrzési irányelveibõl az derül ki, hogy az idén a személyi jövedelemadó ellenõrzések körében továbbra is hangsúlyos szerepet kapnak a vagyonosodási vizsgálatok.vissza a hirekhez